De visie van Bewust Stoken over houtstook

Door

Hooijer

datum

7 april 2018

Categorie

Nieuws

Bewust stoken

 

In het kader van alle berichtgeving rondom houtstook, willen wij graag de visie met u delen over hoe het onafhankelijk adviesorgaan Bewust Stoken denkt over houtstook. 

Genieten van uw houtkachel.

Dat is wat de consument graag wil. Echter willen we dat wel op een duurzame en verantwoordelijke manier kunnen doen. U als kachelspecialist kan als geen ander verwoorden waarom stoken op hout niet alleen gezellig is maar ook rendement geeft en duurzaam is. Daarvoor komt de consument bij u.

De Specialist
Wat ons opvalt is dat er op dit moment een beeld wordt geschetst door instanties die zich bezig houden met de uitstoot in Nederland. Maar niet met het vak van de kachelspecialist waardoor er stellingen in het leven worden geroepen die de consument op het verkeerde been zet, en vragen oproept.
Wij zijn van mening dat de kachelspecialist hier het beste op kan antwoorden. De consument dient echter op zijn beurt wel naar uw winkel te komen en niet afgaan op nieuwsberichten met misinformatie (fake news). Ook zijn wij van mening dat de consument kritischer moet kijken naar wat hij aanschaft waardoor hij automatisch het station passeert van een kachel die niet voldoet aan een duurzame toekomst.

Bewust Stoken
Daarom proberen wij met Bewust Stoken de consument die zich aan het oriënteren is, of vragen heeft, bekend te maken dat er meer bij stoken komt kijken dan enkel de kachel. Wanneer u de vraag stelt aan de consument of ze de houtkachel voor: de sfeer willen of:  het rendement, dat kreeg u waarschijnlijk vaak te horen " We willen graag een vlammentje zien en voor de gezelligheid, wij hebben CV dus als hoofdverwarming is het niet nodig" . Echter wij zien een ontwikkeling in de markt van de laatste jaren dat rendement wel degelijk een rol speelt bij de aanschaf van een nieuwe houtkachel. En dat naast sfeer weldegelijk bespaard kan worden op gasverbruik. We gaan bewuster stoken.

Duurzaam

Procentueel gezien is de bijdrage van een houtkachel minimaal op het totaal van de belasting op het milieu (rond de 1%, voor zover dit exact gemeten kan worden). Indien wij stimuleren om oude houtkachels zonder verbrandingstechnieken te vervangen voor kachels met een hoog rendement, kan zowel de uitstoot als het houtverbruik met 3/4 gereduceerd worden. 
Een mooi voorruitzicht om ons steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. En wij zijn van mening dat wanneer de consument hierdoor ook zijn bijdrage kan leveren de kijk op houtkachels een ander beeld kan geven. Niet alleen sfeervol maar ook duurzaam.

Toekomst
Wij hebben met Europa afgesproken dat we voor een duurzamere toekomst gaan, het eerste resultaat is dat we de bewustwording van consumenten op een juiste manier voorlichten. De meningen zijn verdeeld over de Energielabels maar zolang de focus ligt om A+ kachels te verkopen, een juiste installatie te voorzien, de juiste brandstof gebruiken en de manier van stoken goed wordt geleerd is er wat ons betreft geen verwijt te geven naar de branche, sterker nog wij denken dat we met Bewust Stoken een voorbeeld kunnen stellen.

De toekomst van houtkachels:

  • Fabrikanten zijn bezig om houtkachels te ontwikkelen met de focus op zero emission.
  • Het is een goed alternatief op het reduceren van gasverbruik voor verwarming
  • Openhaarden + oude kachels vervangen voor HR houtkachels
  • Hout is een van de weinige hernieuwbare energiebronnen en daardoor onuitputtelijk
  • Het is sfeervol en duurzaam
  • Het kan er voor zorgen dat uw energie rekening + belasting op het milieu verminderd

Laten we geen verwijten geven aan andere branches die voor grotere vervuiling zorgen. Maar laten we de consument zien dat we bewust en duurzaam bezig zijn met ons vak.

Bewust Stoken is een onafhankelijk adviserend orgaan met vakkundige adviespunten door heel Nederland, dat gehoor geeft aan de groeiende behoefte om een zo goed mogelijk onafhankelijk advies te geven. Met Hooijer zijn wij zo'n adviespunt endragen wij als haardenpeciaalzaak het Bewust Stoken label. 

Deel deze pagina: